Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Rakstura prognoze, skatoties partnerim ģīmī
Publicēts 9. martā, 2016.
Lasu internetā, ka 22. martā uz Rīgu braukšot fenotipologs Marks Lučins, lai seminārā mācītu, kā pēc sejas nolasīt cilvēku domas un prognozēt uzvedību. Nolemju pētīt, kas tad tas īsti ir...

Fenotipoloģija, kā rakstā teikts, esot zinātnē balstīta ekskluzīva rakstura prognozes metode, ar kuru tās autors, jau minētais Lučins, strādājot jau kopš 1986. gada. Tā ļaujot pēc sejas 140 pazīmju kombinācijām prognozēt viņa ģenētisko intelekta potenciālu, spējas uz iniciatīvu un pašmotivāciju, uzvedību stresa situācijās, uzmanības līmeni uz detaļām, spēju uzņemties līderību, atvērtību idejām u.c. Metodes pamatā esot fizioloģijas un psiholoģijas elementu sapludināšana.

Labi, tiktāl no raksta. Tālāk meklējam paši.

Marka Lučina semināru oficiālais pārstāvis Latvijā esot "Sapņu osta", skatāmies viņu mājaslapu. Tur jau pirmajā lapā saite uz semināra plašāku programmu. Noliegt nevaru, lasot šķiet interesanti - nav virspusējs apraksts kā parasti, bet smalks kursa saturs. Ja vispār interesē tēma, var izrādīties labs palīgs biznesā, arī politiķiem noderēs, kā izskatās. Bet kas vispār tas ir?

Wikipedia rakstīts, ka fenotips ir organisma morfoloģisko un fizioloģisko pazīmju kopums, genotipa ārējā izpausme konkrētos ārējās vides apstākļos. Vienkāršiem vārdiem runājot, droši vien to var saukt par uzvedību. Tālāk minēta fenoloģija, kas pēta dzīvo būtņu un augu dzīves ciklus atkarībā no vides faktoriem. Fenotipoloģijas definīciju atrast izrādās grūtāk, bet tomēr izdodas, kā arī tās tehnoloģijas aprakstu.

Fenotipoloģijas algoritms esot tāds: 1) fizioloģija -> 2) psihofizioloģija -> 3) raksturs -> 4) kompensēšanas mehānisms. To var saprast. Galu galā, arī psiholoģijas pamatā ir tieši kompensēšanas mehānismi, mēs zinām no vēstures, piemēram, ka ļoti īsa auguma cilvēki vienmēr bijuši spēcīgākie karavadoņi (kā Napoleons) un agresīvākie, ietekmīgākie politiķi (Hitlers).

Meklējam tālāk. Izrādās, Lučins jau agrāk bijis Latvijā, devis vērtējumus par mūsu politiķiem, skatoties tikai fotogrāfijas. Izskatās pat, ka diezgan precīzus, ņemot vērā, ka toreiz tā bija tikai nākotnes prognozēšana. Zatlers tiešām izrādījies pavājš uzņēmējdarbības līmeņa domāšanā, Godmanis meties politiskajās galējībās, Bērziņš konservatīvs un noguris, tāpēc centies vienmēr aiziet no strīdiem un diskusijām...

Vispār izskatās, ka Lučins nav vienīgais, kurš māca fenotipoloģiju, taču viņam neapšaubāmi pieder metodes tēva gods, to atzīst visi pārējie. Bet interesanti, ka Lučins uzsver, ka metode jāmācās tomēr pie viņa, jo tās neprecīza apguve un lietošana var novest pie katastrofāliem pārpratumiem. Acīmredzot, ir bijis kāds precedents, bet to nav grūti arī iedomāties. Ja, piemēram, kāds pēc vizītes pie zobārsta pēc tam pats mestos stāstīt, ka tagad prot ārstēt zobus, es viņam arī neticētu :) Labāk tomēr uzzināt no pirmavota, ja rodas tāda iespēja.

Pēc izglītības un iepriekšējās ilgstošas nodarbes autors ir etologs, tas ir, dzīvnieku uzvedības pētnieks. Varbūt tāpēc man viņa metode šķiet ticamāka nekā citas, kas piedāvā līdzīgu efektu. Jo nav jau noslēpums, ka mūsdienu kapitālistiskajā pasaulē mēs arvien vairāk atgriežamies tieši pie saviem primitīvākajiem instinktiem, reaģējat, vadoties no agresijas, seksualitātes, izdzīvošanas instinkta kā dzīvnieki, mazāk no apgūtajām tolerancēm u.c. Un biznesa un politikas pasaulē jo sevišķi, tāpēc šī metode, vērtējot citus līdzīgos, var izrādīties tiešām strādājoša.


Komentāri (1)
spozme: Jo lielāks deguns, jo vairāk naudas :)
10/03/2016 12:32
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: